19: Blomkålslåda m. tomat samt faktaskrivning
Idag har vi gjort vår sista ekologiska rätt till vår kokbok, vilket känns väldigt skönt! Rätten bestod av sommarens blomkål och tomat.
Målet vi satte igår är nu avklarat. Vi har skrivit fyra stycken inledningar till årsitiderna samt en huvudinledning till hela boken. Det enda som är kvar att göra är att skriva rapporten samt en innehållsförteckning. Vi bör även läsa igenom alla recept och fakta sidor så att allting verkligen stämmer och lägga in bilder till inledningarna.
Målet inför morgondagen är att lägga in bilder och skriva rapport så att torsdagen endast behöver bestå av kontroll av vårt arbete.
Här kommer bilden på rätten, som tyvärr inte gör maträtten rättvisa då den faktiskt var förvånansvärt god.

18: Potatissallad
Idag har vi gjort en potatissallad som är avsedd för sommaren, då man egentligen ska använda sig av färskpotatis! Vi valde att servera med svenskproducerad rostbiff. Igår skrev vi fakta om bland annat, blomkål (som morgondagens rätt kommer bestå av), broccoli, sockerärter och spenat. Det vi har kvar att göra är följande:
- Fakta om färskpotatis
- Blomkålslåda m. bacon
- Blomkålslåda m. bacon
- Fyra inledningar (höst,vinter,vår,sommar)
- Huvudinledning
- Rapport om vårt arbete
Idag har vi tänkt skriva om färskpotatis, samt höstens inledning. Imorgon är vårt mål att ha skrivit vinter, vår och sommar samt huvudinledningen för att sedan på torsdag skriva rapporten om vårt arbete och sammanställa allting till vår inlämning som ska ske på fredag!

17. Broccoligratäng m. kassler ingredienser
Vår andra sommarrätt blev broccoligratäng med kassler! Detta gick väldigt bra och blev bland våra godaste recept. Ingredienserna inhandlades av Coop:s ekologiska sortiment tidigare på dagen. Faktan kommer handla om broccoli och morgondagens rätt kommer bestå av blomkålslåda m. bacon!

16. Vårsallad
Idag tillagade vi Vårsallad och receptets fakta ingrediens blev då spenat! Spenaten vars säsong börjar i maj fick avsluta Vårens faktasidor. Salladen blev helt okej men vi bestämde oss för att inte hålla oss till receptet då ursprungsingredienserna som både innehöll mango och cashewnötter inte är säkerskilt ekologiska. Detta bytte vi ut mot bland annat ekologisk pasta!
Imorgon tillagas det en ekologisk broccoligratäng som är en av sommarens säsongsgrönsaker.

15. Sommarpasta
Idag har vi gjort sommarpasta som innehåller bland annat en av sommarens säsongs grönsaker, sockerärtor, som då även blir detta recepts faktaruta. Detta fick bli vårt första sommarrecept även om vi har ett vårrecept kvar som ska tillagas imorgon då det bjuds på ekologisk Vårsallad.

Det gick väldigt snabbt att laga denna rätt och vart faktiskt ganska god, behövdes dock kryddas lite i efterhand.

14: Kyckling wraps m. avokadosås
I måndags den 28 mars gjorde vi något försenat våra ekologiska kycklingwraps med avokadosås. Detta var kanske inte så gott som vi hade hoppats på då avokadosåsen vart lite väl syrlig. Ingredienserna är ekologiska och inhandlade på Coops sortiment "Änglamark".

Vi har nu tagit igen den faktan vi legat efter med och nu är det inte långt kvar tills vi är färdiga då vi har sommar recepeten kvar (plus ett vårrecept) som vi tänkt göra denna vecka.

13: Vårpaj
I torsdags så gjorde vi en vårpaj som innehöll bl a ekologisk feta och sparris! Efter att ha improviserat receptet lite grann utöver orginalet så visade sig resultatet bli klart godkänt. Vi har tänkt skriva en notis vid källorna om recepten att vi endast utgått från dem, men att vi även gjort egna versioner uifrån dem!
Voila!

12: Kycklinggryta m. sparris
Idag har vi lagat en väldans god kycklinggryta som då blev vårt första recept att inviga våren! Vi har fortfarande lite kvar att skriva om vinterns ingredienser vilket vi har tänkt fixat innan denna vecka är slut.
Dagens kycklinggryta innehöll sparris som då är en av vårens delikatesser, detta har vi även tänkt skriva om som fakta till detta recept.
Idag har vi även hittat ytterligare recept som vi ska handla ingredienser till imorgon!

11: Rostade rotfrukter m. couscous
Idag har vi lagat rostade rotfrukter med couscous och det gick bra och väldigt snabbt. Rekommenderad snabblunch! Vid ett senare tillfälle har vi tänkt skriva om kravmärkt couscous, varför man hellre bör välja närproducerade ekologiska alternativ.
Imorgon så bjuds det på årets första vårrecept, kycklinggryta med sparris och färska champinjoner.

10: Fisksoppa, handling och planering
Idag har vi hunnit med mycket med vårt projektarbete. Vi har gjort en planering med mål att vi ska laga sju rätter under sportlovsveckan för att bli för att bli färdiga med vinter och vår rätterna. Så då har vi letat och skrivit ner recept, samt inhandlat ingredienser som ska användas till all matlagning!
Efter detta så tillagade vi en fisksoppa på lax som innehöll bl. a morötter och palsternacka. Den vart helt okej faktiskt! Vi planerar då att skriva om ekologisk lax från marine stewardship council och varför detta är ett bra alternativ.
Morgondagens meny består av rostade rotfrukter med couscous!

9: Böngryta
Idag torsdagen 3/2 har vi lagat böngryta, vilket var jättegott och enkelt att laga! Vi använda oss av COOP's egna ekologiska märke änglamark och märket zeta's ekologiska bönor. Idag har vi även skrivit om kravmärkta ekologiska äpplen.



8: Äppelpannkakor m. Bacon
Vi har haft ett handledarmöte där vi bland annat tittade på recepten och upptäckte lite småfel i recepten som behövde rättas till, annars såg det bra ut! Följer vi planeringen med ca 1 recept i veckan så ser det ut som att vi ska bli färdiga med bra marginal.

Vi har även hittat en hemsida där man kan trycka sin egen bok och välja material utan att det kostar en förmögenhet. Det ser väldigt lovande ut!
Förra veckan lagade vi Äppelpannkaka med bacon. Detta vart väldigt gott, och ingredienserna inhandlades av COOP:s ekologiska märke Änglamark. Det har varit lite svårt att hitta på recept då sortimentet inte skiljer sig så mycket från höstens.
På lördag ska vi laga nästa recept som förmodligen kommer innehålla något med bönor, och även skriva lite fakta om äpplen.

7: Höstsoppa
Igår lagade vi Höstsoppa, den innehöll ingredienser som köttfärs, morötter, palsternacka och potatis. Detta vart förvånansvärt gott! Till denna maträtt har vi tänkt skriva om närproducerat kött som ett alternativ även fast man helst ska äta vegetariskt.
Vårt ekologiska sortiment inhandlades på COOP och kom ifrån deras ekologiska märke Änglamark.
Detta var vårt sista recept för hösten och nu går vi in på vad vinterns ekologiska maträtter har att erbjuda!

6: Rotfruktsgrantäng
Fredagen den 19/11 lagade vi rotfruktsgratäng. Ingredienserna handlade vi 18/11 så vi bara kunde laga det dagen efter. Alla ingredienser handlade vi på coop där det fanns ett stort urval av ekologiska och krav märkta varor! Ingen av oss hade tidigare ätit särskilt mycket rotfrukter tidigare så detta var intressant för oss.
Gratängen blev bra men det hade nog varit godare om vi hade tagit mer potatis och mindre rotfrukter då de tog över lite i smaken. Det vi ska göra nästa gång är att skriva om rotfrukter.
Det har blivit ett litet uppehåll från projketarbetet då vi har haft mycket i skolan men vi ska plugga så mycket det går på lovet så vi inte behöver stressa på vårterminen.
5: Handledarmöte och receptskrivning
Igår (28/10-10) så hade vi handledar möte, och vi kom fram till att vi ska fortsätta med vår planering som innefattar följande:
- Ca 24 recept (6 recept för varje årstid)
- Skriva om kravmärkning
- 24 faktablad till varje recept
- Försöka hitta någonstans där man kan trycka ca 3 kopior av bok (ca 55 sid)
Senare denna dag skrev vi även färdig kantarellreceptet, vilket fungerade bra.
Nästa tillfället: Då ska vi skriva faktablad om kantareller, införskaffa ingredienser till rotfruktsgratäng, och tillaga den.